A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Maďarsko - Průvodce

Jíst budete v Maďarsku určitě rádi, protože dobře. Rozhodně si nevozte s sebou naše konzervy. Pokud šetříte, vařte z místních surovin, přijde vás to na stejné peníze a nebudete s sebou muset nic vláčet. A když nemáte hluboko do kapsy, ceny v restauracích jsou taky podobné jako u nás.

Já bych vám v této kapitolce doporučil několik jídel, které byste rozhodně měli v Maďarsku ochutnat.

Z polévek určitě nevynechte halászlé, je to velmi ostrá polévka připravená z několika různých druhů ryb a Maďaři jsou na ni velmi hrdí. K halászlé se přikusuje chléb a jedna porce podávaná většinou v kotlíku vydá jako menší oběd. Naopak studené ovocné polévky, které se v Maďarsku také jedí, bych nedoporučil, ale manželce chutnaly.

Dalším typickým jídlem jsou různé guláše. Pro náš typ guláše se používá výraz *pörkölt* (neboli jak píšeme my perkelt). V Maďarsku se připravuje z nejrůznějších druhů masa od skopového přes telecí až po vepřové, někdy i rybí - ale ve všech podobách je velmi chutný. Vaří se často ve velkém přímo na ohništi v kotlíku. Dalším druhem je tradiční székely, tedy segedínský. Jako příloha ke gulášům jsou typicky noky nebo chléb. Porce guláše bývá také značně odlišná od u nás běžných tří kousků masa zalitých omáčkou. Pokud v maďarském jídelníčku najdete pojem „guláš“, tak půjde o obdobu naší gulášové polévky, často s fazolemi (bábgulas).

Dalším vynikajícím jídlem je *Borsos tokány* - dušené hovězí maso na víně s rajskými jablíčky.

Doporučuji rovněž *Tordai lacipecsenye* - mladé vepřové obalené v mouce s pálivou paprikou a zprudka opečené do chroustava.

Na každém jídelním lístku uvidíte nabídky jídel z ryb. Zejména ve všech restauracích kolem Balatonu a Dunaje si můžete klidně dát kterékoli z nich, určitě vám bude chutnat.

Naopak lečo, které má u nás většina lidí spojené s Maďarskem, je mnohem spíš k vidění na Slovensku než v maďarských pohostinských zařízeních.

V Maďarsku je mnoho podniků rychlého stravování všech známých světových řetězců. Pokud je to možné, zkuste raději někde vedle vynikající maďarskou klobásu nebo stejně vynikající pečenou mořskou štiku (hejk). Máte-li chuť jen na něco malého, dejte si na ulici nebo na tržišti maďarský langoš (lángos) potřený česnekem a posypaný ovčím sýrem.

Na vegetariány se v Maďarsku moc nemyslí, ale v posledních letech se objevují i nabídky bezmasých jídel. Těch jsem moc neochutnal, ale manželka si velmi pochvalovala jídlo zvané *Zöldbab* - byly to vařené zelené paprikové lusky (možná ještě další zelenina), zalité kyselou smetanou a pikantně okořeněné.

Výborné jsou různé druhy zeleninových a ovocných salátů.

Před jídlem se jako aperitiv často pije *barackpálinka* (meruňkovice) nebo *cseresnyepálinka* (třešňovice). No a k jídlu pochopitelně víno, vždyť Maďarsko je země vína. Ať už bílé nebo červené, jsou vynikající. Mně osobně ještě víc než proslavená egerská či tokajské chutnala vína z oblasti Villánye.

Jestli jste ale zvyklí na pivo, pak je to to jediné, co doporučuji vézt si z Čech s sebou. Maďarská piva se kvalitou našim určitě nevyrovnají a nestojí ani za ochutnání. V poslední době se situace v mnohém zlepšila a není problém dostat ve vesnické „csárde“ třebas Kozla nebo Staropramen. V obchodech není problém koupit jak maďarská, tak i česká nebo zahraniční piva.

Jako moučník si dejte některou z palačinek, třeba *gundel palacsinta* s vlašskými ořechy, doplněná kandovanou pomerančovou kůrou, rozinkami a přelitá čokoládou. A nebo si můžete dát *rétes* . To je vlastně štrúdl, ale Maďaři jsou velmi vynalézaví v tom, čím ho naplnit, takže vy, co jste zvyklí na tradiční jablka, uvnitř naleznete často nějaké překvapení, ale chutné to je vždycky.

Chcete-li se jenom napít, vyhněte se podnikům s názvem *sörözó*, tedy pivnicím, a vyhledejte *borozó*. Tam dostanete i v té poslední vesnici několik druhů dobrých vín. Zkušenosti říkají, že i to nejlevnější maďarské víno je velmi dobré.

A jestli milujete sladkosti, pak jsou pro vás určeny podniky s názvem *cukrászda* (tomuhle slovu se dá rozumět, že?). Maďaři mají dorty rádi a nabízejí jich hojný výběr. Jsou sice trochu dražší než ty naše, ale taky větší. Já osobně sladkosti moc nemusím, to spíš manželka, ale jeden proslulý maďarský dort učaroval i mně. Jmenuje se *dobos torta* podle svého objevitele Józsefa Dobose. Je to piškotový dort ze šesti vrstev těsta spojených čokoládovo-máslovým krémem a politý karamelem. Moje žena tvrdí, že jeho objevitel by zasloužil Nobelovu cenu.

U nás i v Maďarsku patří k zákusku káva. Ta maďarská se dělí na *szimpla kávé* (to je asi 5cl) a *dupla kávé* (tedy dvojitá káva, což představuje tak sotva deci). Našeho klasického „turka“ se v Maďarsku nikde nedočkáte, pokud chcete k dortu něco většího, dejte si kapučino, to jsou dvě, někde i tři deci, a dělají ho výborně, lépe než u nás.

V této kapitole se rozhodně musím zmínit ještě o maďarské zmrzlině, *fagylalt*. V posledním desetiletí se nabídka zmrzlin v Maďarsku už také značně zinternacionalizovala, a tak se v maďarských městech setkáte s druhy obvyklými i u nás, přesto vás občas může překvapit kombinace, která není u nás obvyklá či není k vidění vůbec, jako například švestková s rumem, kokosovobanánová, výborná je i hrušková nebo medová. My ale jezdíme do Maďarska už víc než dvacet let a ještě nedávno jsme se setkávali v některých vesničkách se starými cukrářskými mistry (cukráři jsou téměř výhradně muži), kteří vyráběli zmrzlinu úplně ze všeho. Když jsem viděl například makovou, rýžovou, tabákovou, ale i mrkvovou nebo okurkovou či špenátovou, vyvolávalo to ve mně nedůvěru, ale když jsem se odvážil ochutnat, vždy byla vynikající. Pokud při svých toulkách po Maďarsku v nějaké vesničce na takového staříka v jeho maličké cukrárničce ještě narazíte, určitě jeho zmrzlinu ochutnejte.

Pörkölt v kotlíku (nahrál: admin)
Pörkölt v kotlíku
Pozvánka na štrůdl (nahrál: admin)
Pozvánka na štrůdl
cukrárna (nahrál: admin)
cukrárna

Poslední editace textu: 11.8.2011 14:58

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA